Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008

Το δούναι και λαβείν των δημοσκοπήσεων

Τρεις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν στις κυριακάτικες εφημερίδες της 21/12/2008 έχουν ενδιαφέρον, τόσο για τα σημεία που συμφωνούν όσο και για αυτά που διαφωνούν.

Η πρώτη που δημοσιεύεται στο ΒΗΜΑ (της εταιρείας Kapa Research) «βλέπει»1ο το ΠΑΣΟΚ, 4,6% μπροστά από τη ΝΔ και 3ο κόμμα το ΚΚΕ. «Καταλληλότερος» ο Καραμανλής, 3,8% μπροστά από τον Παπανδρέου.
[αναλυτικά: ΠΑΣΟΚ 32,9%, ΝΔ 28,3%, ΚΚΕ 7,6%, ΣΥΡΙΖΑ 7,3%, ΛΑΟΣ 3.9%, Οικολόγοι 3.4%]

Η δεύτερη δημοσιεύεται στο ΠΑΡΟΝ (RASS). Εδώ 1ο το ΠΑΣΟΚ, 2,8% μπροστά από τη ΝΔ, 3ο κόμμα το ΚΚΕ και «καταλληλότερος» ο Καραμανλής, 10,1% μπροστά.
[αναλυτικά: ΠΑΣΟΚ 33,3%, ΝΔ 30,5%, ΚΚΕ 7,8%, ΣΥΡΙΖΑ 6,2%, ΛΑΟΣ 4,4%]

Η τρίτη είναι στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (Public Issues). Πάλι 1ο το ΠΑΣΟΚ, 6% μπροστά από τη ΝΔ, αλλά τώρα 3ο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ και «καταλληλότερος» ο Παπανδρέου, 1% μπροστά από τον Καραμανλή.
[αναλυτικά: ΠΑΣΟΚ 38,5%, ΝΔ 32,5%, ΣΥΡΙΖΑ 12%, ΚΚΕ 8%, ΛΑΟΣ 4%, Οικολόγοι 3,5%]

Δεν είμαι ειδικός και θα αφήσω άλλους να τις σχολιάσουν εμπεριστατωμένα. Μπαίνω όμως στον πειρασμό να διαπιστώσω τη διαφορετικότητα της δημοσκόπησης που δημοσιεύεται στην «Καθημερινή»: είναι ολοφάνερα η καλύτερη για το ΣΥΡΙΖΑ. Διαπιστώνοντας τη «διαφοροποίηση» σκέφτηκα ότι κάτι μου... θυμίζει. Το σκέφτηκα περισσότερο, το ξανασκέφτηκα και το βρήκα!

Αυτό το γκάλοπ, που διαφέρει από τα άλλα δύο «σημερινά», φέρνει αρκετά στη δημοσκόπηση της εταιρείας VPRC που δημοσιεύτηκε πριν από τρεις ημέρες στην ΑΥΓΗ και η οποία «έδινε» ΠΑΣΟΚ 37,5%, ΝΔ 31%, ΣΥΡΙΖΑ 12%, ΚΚΕ 8,5%, ΛΑΟΣ 5%, Οικολόγοι 4,5%.

Ε, μετά την «προσέγγιση» που διαπίστωσα θυμήθηκα και το άλλο: διαφορετικές οι δύο εταιρείες, Public Issues και VPRC, και διαφορετικοί, βεβαίως, οι επικεφαλής τους. Έλα όμως, που πριν από λίγα χρόνια εργάζονταν μαζί, μοιράζονταν τους υπεύθυνους ρόλους στην ίδια εταιρεία;

Λέτε να συντονίζονται και τώρα; Να συζητάνε... λίγο πριν αποφασίσουν τι θα μας πουν;
Μα τι σκέφτομαι ο άτιμος! Τέτοια πράγματα δεν γίνονται στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου